Le Filigare

Het was op 18 oktober 2022 dat wij voor het eerst kennis maakten met de prachtige producten van Le Filigare. Naast de uiterst sympathieke kennismaking met Alessandro waren wij met name onder de indruk over de wijze waarop aan de producten vorm wordt gegeven.

De prachtig vormgegeven flessen, de wijze waarop de proeverijen werden georganiseerd gaven al snel blijk van de passie en de liefde die men voor het vak hadden ontwikkeld.

Kortom, wij hadden hier niet zomaar met een wijnhuis te maken.

Omdat ik het leuk vind even een stukje over Le Filigare.

Le Filigare is de naam van de heuvel waarop het landgoed staat in het hart van de Chianti Classico tussen Siena en Florence. Het landgoed bestaat uit twee uiterst sympathieke gehuchtjes, te weten Le Filigare in de gemeente Barberino Tavarnelle en Le Macine in de gemeente Castellina in Chianti. Het belangrijkste plaatsje, Le Filigare, dateert uit de elfde eeuw en stond bekend als Le Fiaccole di Sopra. De naam is afgeleid van de slang die "bovenste fakkels" betekent. Lang geleden, tijdens de herdenking van de patroonheilige, werd het gehucht met zijn imposante uitzicht verlicht met brandmerken en kwamen de omringende inwoners hier bijeen om feest te vieren. Het was toen al een plaats van gastvrijheid.

Sinds de jaren tachtig is het landgoed eigendom van de familie Cassetti Burchi, gerenommeerde zilversmeden en juweliers uit Florence. Gedurende dertig jaar hield Carlo Burchi toezicht op de restauratie van het landgoed en het herstel van de wijngaarden. Met zorg en toewijding creëerde hij een prestigieus bedrijf, wereldwijd bekend om de kwaliteit van zijn producten. Vandaag staat Carlo's zoon Alessandro aan het roer om de traditie voort te zetten, samen met zijn vrouw Deborah en jongere zoon Lorenzo. In 2016 hield het bedrijf zich aan kwaliteitscriteria op het gebied van zowel gezondheid als respect en zorg voor het milieu en duurzaamheid door over te schakelen op biologische productie.

Kortom, neem eens kijkje bij onze rode wijnen en laat je informeren over de prachtige Chianti Classico die dit sympathieke wijnhuis te bieden heeft.

Mi Gusto 2023