Monastrell Almansa do 'Marius' Single Vineyard

9,9559,70

Intens fruit, zwarte bessen en bosbessen, rokerig, verleidelijk door het vanille, rijpe pruimen, aards. Romig, lekker peperig en sappig, rijp fruit, pruimen en vanille, geconcenteerd en stevig, maar niet zwaar, aangename kruidigheid.

Voor deze Marius rode wijn is een zeer klassieke Spaanse druifsoort gebruikt. Echter hebben de wijnmakers van Marius met deze wijn toch out of the box proberen te denken en er een hele mooie moderne rode wijn van gemaakt. De Monastrell druiven worden laat geoogst, in oktober, want pas dan is hij rijp genoeg. De druiven komen van een mooie wijngaard van 30 hectare, de Timoranes wijngaard, op een hoogte die ligt tussen de 800 en 900 meter. Dat zorgt voor mooie, aromatische druiven. De gisting duurt ruim twee weken, om een mooie krachtige Monastrell te maken. Rijping vindt plaats gedurende vier maanden op vaten van Amerikaans eikenhout van 500 liter, die zorgen voor een aangename vanilletoets.

Druif: Monastrell

Alcohol:  14,5%

Maat: 0,75l

Serveertemperatuur:  15-18 °C

Allergenen: Sulfieten

Combinaties:  rundvlees, pasta, lam, wild (hert)

Beschrijving

Het wijnhuis: Bodegas Piqueras
Bodegas Piqueras kan worden beschouwd als de drijvende kracht achter de D.O.Almansa. De bodega werd in 1915 opgericht door Mario Bonete, op een moment dat de wijnbouw in de streek nog niet erg ontwikkeld was. Lange tijd werd de door Piqueras geproduceerde wijn dan ook in bulk verkocht aan andere grote producenten. Ook werden druiven geleverd aan de lokale coöperatie, die nog altijd een van de leidende wijnbedrijven in de streek is. In 1961 kwam er echter verandering in deze situatie. Vanaf dat jaar besloot de familie om de wijnen zelf op fles te brengen en te verkopen. Een belangrijk en verstandig besluit. Door het harde werken van de familie Bonete volgde in 1966 bovendien de toekenning van de ‘eigen’ D.O. Almansa. Dit opende de markt verder voor export van de wijnen, die wereldwijd aftrek vinden.

Bodegas Piqueras is een wijnbe­drijf dat zijn wijnen vinifieert op een traditionele manier, in niet al te grote hoeveel­heden, maar met een uitzonder­lijke kwaliteit. Mario’s zoon Juan Pablo Bonete studeerde oenologie en werkte nauw samen met zijn vader. Hij volgde zijn vader op als dynamische nieuwe eigenaar, bijgestaan door zijn broer Angel. Zij hebben zich toegelegd op het maken van echte kwaliteitswijnen, waarbij ze de opbrengsten in de wijngaard laag houden. Voor de productie is het bedrijf in bezit van 190 hectare wijngaarden. Daarnaast zijn er contracten afgesloten met druiventelers in de streek voor nog eens 500 hectare. Op basis daarvan wordt jaarlijks zo’n 1,5 miljoen liter wijn geproduceerd, waarmee Piqueras tot de middelgrote bodega’s van de streek kan worden gerekend. In 2002 betrok het bedrijf een prachtige nieuwe winery, helemaal ontworpen en uitgerust voor de productie van moderne, dynamische en kwalitatief hoogstaande wijnen.

De productie was hier lang heel traditioneel van karakter, met krachtige, houtgerijpte wijnen, in de categorie Reserva en –in de beste jaren- Gran Reserva. Wijnen die we gewend zijn van de Spaanse hoogvlakte. De afgelopen jaren is er echter ook ruimte gekomen voor de productie van moderne wijnen, met meer accent op het fruit, en dus ook wat minder houtrijping. Onder andere de wijnen onder de naam Valcanto zijn daar een goed voorbeeld van. Hout is wel aanwezig, maar door de rijping op vat kort te houden houdt het fruit in de wijnen ruimschoots de overhand. Een heerlijke nieuwe trend, waar het dynamische Piqueras perfect bij weet aan te sluiten.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Monastrell Almansa do 'Marius' Single Vineyard” te beoordelen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mi Gusto 2023
Gemaak door Raion design