Castello di Verrazzano

Met trots presenteren wij één van onze paradepaardjes. Het betreft de Chianti Classico van Verrazzano.

Jaren geleden maakten wij voor het eerst kennis met de prachtige producten van Verrazzano. Naast de uiterst sympathieke kennismaking met Maria Sole Cappellini waren wij met name onder de indruk over de wijze waarop aan de producten vorm wordt gegeven.

De prachtig vormgegeven flessen, de wijze waarop de proeverijen werden georganiseerd gaven al snel blijk van de passie en de liefde die men voor het vak hadden ontwikkeld.

Kortom, wij hadden hier niet zomaar met een wijnhuis te maken.

Omdat ik het leuk vind even een stukje over Verrazzano.
Castello di Verrazzano ligt in Greve in Chianti, in het hart van het Chianti Classico-gebied, tussen Florence en Siena. Aanvankelijk was het kasteel een Etruskische en vervolgens een Romeinse nederzetting en het is al meer dan 1.000 jaar binnen zijn grenzen gebleven: het heeft een stevige en veilige post vertegenwoordigd in een gebied dat al eeuwenlang geïnteresseerd is in politieke en dynastieke conflicten.

Er is hier een grote traditie van wijnmaken: de “wijngaarden gelegen in Verrazzano” worden vermeld in een manuscript dat dateert uit 1150 en bewaard wordt in de abdij van Passignano (ten onrechte vermeld als “1170”).

Het kasteel werd in de VII eeuw eigendom van de familie Verrazzano. Giovanni da Verrazzano, de navigator en ontdekker van de baai van New York en van het grootste deel van de oostkust van de huidige VS, werd hier in 1485 geboren. De beroemde brug in New York tussen Brooklyn en Staten Island werd in 1964 naar hem vernoemd.

De belangrijke Florentijnse familie Ridolfi volgde de Verrazzanos op na de dood van de laatste afstammeling, in 1819. In de jaren 20 van 1900 promootte Luigi Ridolfi de bouw van het voetbalstadion in Florence en in 1926 richtte hij de Fiorentina op, het voetbalteam van de stad Firenze. Ridolfi was de voorzitter van de Atletiekvereniging en in 1936 liet hij het Nationale Atletiekteam in Verrazzano trainen voor de Olympische Spelen.

1958: De familie Cappellini nam het kasteel over op de weg van de decadentie en bracht het terug in zijn oude glorie door de villa te restaureren en het landbouwweefsel en de wijngaarden opnieuw op te bouwen, volgens een oud model, met respect voor de historische en architectonische kenmerken van de plaats.

Cavalier Cappellini begreep vanaf het begin het belang van de geschiedenis en de schoonheid van het Chianti-gebied voor een betere promotie van landbouwproducties. Hij legde de basis voor dat bewustzijn dat de instelling van de praktijk van het agrotoerisme inspireerde.

Kortom, neem eens kijkje bij onze rode wijnen en laat je informeren over de prachtige Chianti Classico die dit sympathieke wijnhuis te bieden heeft.

Mi Gusto 2023
Gemaak door Raion design