Verschillen in bubbels

Een nieuwsfeitje,

In een van mijn nieuwsfeitjes heb ik melding gemaakt van een mogelijke opmars van bubbels komende lente en zomer. Om je een beetje wegwijs te maken in de bijzondere wereld van bubbels leg ik je de verschillen tussen de meest gedronken bubbeltjes uit.

Champagne
Champagne mag alleen champagne heten als het uit de Franse streek Champagne komt, én wordt gemaakt van de druiven chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Dit is ook meteen een van de hoofdredenen waarom champagne zo duur is. Niet alleen de regels voor de streek en de druiven zijn heel strikt, ook het productieproces moet aan de strengste regels voldoen. Champagne wordt, net als normale wijn, eerst gegist en gebotteld. Hierna wordt, voor de tweede gisting, een kleine hoeveelheid extra suiker en gist – deze zorgt voor de bubbels – toegevoegd aan de fles. Deze tweede gisting op fles moet minimaal vijftien maanden duren voor een Champagne brut en 36 maanden voor een Millésime.

Crémant
Een crémant verschilt in productietechniek niets van champagne en wordt zelfs net zo streng gereguleerd. Zo worden de druiven bijvoorbeeld altijd met de hand geplukt en bereid volgens de méthode traditionnelle. Het grote verschil is dat de druiven voor een crémant uit heel Frankrijk mogen komen en de tweede gisting maar minimaal negen maanden hoeft te duren. Doordat deze dus iets minder exclusief is dan een champagne, is de prijs ook iets vriendelijker. Perfect alternatief dus voor wie een minder grote portemonnee heeft of niks geeft om al die poeha rondom champagne.

Cava
De Fransen zullen dit ongetwijfeld tegenspreken, maar gelukkig zijn ze niet het enige volk dat goed is in het maken van een goed glas bubbels. Want ook in Spanje weten ze wel raad met een tros druiven. Cava is een mousserende wijn die wordt gemaakt van macabeo, xarel-lo en parellada druiven en is qua smaak iets kruidiger dan haar Franse neef Champagne. Ook prijstechnisch is een fles cava een stuk vriendelijker geprijsd.

Prosecco
En dan is er natuurlijk ook nog de Italiaanse Prosecco. Hoewel Prosecco vaak wordt vergeleken met Champagne, wordt de wijn gemaakt van andere druiven en op een geheel andere manier. Namelijk van de Glera-druif en volgens de Charmat Methode. Hierbij vindt de tweede gisting niet op fles plaats, zoals bij champagne, crémant en cava, maar gebeurt dit in roestvrijstalen tanks. Groot voordeel van Prosecco is dan wel weer het relatief lage alcoholpercentage. In combinatie met zijn frisse karakter maakt dit deze bubbel weer heel geschikt voor….nou ja, voor wanneer niet eigenlijk?

Mi Gusto 2023
Gemaak door Raion design